Aksjer for dummies

Vi har alle hørt om aksjer, men det er langt fra alle som vet hva aksjer egentlig er og hvordan de fungerer. Derfor har vi laget denne enkle guiden om aksjer for dummies, slik at du kan få oversikten du trenger.

Dersom du vurderer å begynne med aksjehandel gjelder det å ha grunnleggende kunnskap om temaet. Hva er aksjer, hvordan fungerer de og hvordan kan du sette i gang med aksjehandel selv? Alt dette forklarer vi i vår guide om aksjer for dummies.

Aksjer enkelt forklart

Aksjer er en spesifikk eierandel av et aksjeselskap. Har du aksjer i et firma eier du med andre ord en liten (eller stor) del av selskapet. Det minste antallet aksjer som kan kjøpes er én. Jo flere aksjer man velger å kjøpe, jo mer av selskapet eier man.

En aksje kan beskrives som et verdipapir, og for selskapene som selger aksjer vil salg av disse verdipapirene utgjøre en finansieringsmetode. Idet aksjene selges første gang vil selskapet få penger.

Hvordan fungerer aksjer?

Når du kjøper aksjer kan man godt si at du «investerer» i selskapet. Selskapet tjener penger på aksjesalget, og disse pengene kan gå til videre utvikling av selskapet. Verdiskapningen dette potensielt medfører vil også sørge for at aksjen du kjøpte kan øke i verdi.

Aksjen din vil alltid utgjøre en spesifikk andel av firmaet. Når selskapet vokser vil også verdien på aksjen din øke. Skal du tjene noe på aksjehandel lønner det seg med andre ord å kjøpe aksjer mens de er billige, og eventuelt selge dem mens de er av høy verdi.

For å greie nettopp det, er det lurt å investere smart. Hvilke selskaper tror du vil kunne oppleve økt vekst? Skal man lykkes med aksjehandel kan det være nyttig å tenke langsiktig og strategisk.

Kjøpte du for eksempel aksjer i et selskap som selger hånddesinfiseringsmiddel før koronapandemien, kan den ha økt mye i verdi under pandemien.

Hva er definisjonen på aksjekurs?

Det er aksjekursen som definerer verdien på en aksje, eller nærmere bestemt prisen man må betale for å handle verdipapiret. I første omgang vil aksjeselskapet gå gjennom en prosess der aksjekursen avgjøres av et finansielt selskap. Her vil markedsforhold avgjøre pris.

Etter dette vil aksjekursen i stor grad bestemmes av etterspørselen på markedet. Planlegger du å kjøpe aksjer for første gang, er det lurt å gå for aksjer med lav aksjekurs som potensielt kan stige i verdi.

Avkastning og utbytte forklart

I vår guide om aksjer for dummies mener vi det også er viktig å nevne viktige begreper innen aksjehandel. Utbytte er at begrep du ofte vil høre om, og dette beskriver overskuddsandelen som blir utdelt til aksjonærene.

Avhengig av utbyttet du mottar, kan du sitte igjen med stor eller liten avkastning. Avkastningen er enkelt forklart det beløpet du har tjent ved å investere i den aktuelle aksjen. Det er vanlig at avkastning består av økt kursverdi på aksjer og/eller selskapets utbytte. 

Hvor kan man kjøpe aksjer?

Dersom du skal kjøpe aksjer for første gang, er det gunstig å finne en plattform som er tilrettelagt for kjøp og salg av aksjer for dummies. Plattformen bør ha et brukervennlig grensesnitt, enkle guider og gjerne muligheter for social trading. 

Social trading innebærer at du kan kopiere handlingene til andre investorer. På den måten trenger du ikke å ha noe særlig kunnskap om aksjehandel fra før. Du kan enkelt lære av de som virkelig kan aksjehandel.

eToro 

Blant de mest nybegynnervennlige plattformene finner vi eToro. Dette er en handelsplattform som er laget for at «alle» skal kunne sette i gang med aksjehandel. 

Det tilbys social trading, og du kan investere i alt fra aksjer og råvarer til kryptovaluta. Plattformen passer særlig bra for dem som vil investere i amerikanske aksjer.

Hos eToro kan du også se frem til lave gebyrer og minimale kostnader for handel av aksjer. Plattformen har også fått godkjent-stempel av Finanstilsynet. Dette gjør aksjer for dummies enda mer attraktivt. 

Nordnet 

Nordnet er en annen handelsplattform som er godt tilrettelagt for kjøp av aksjer for dummies. Også på denne plattformen kan du handle alt fra aksjer til fond og råvarer. Nordnet er spesielt gunstig for deg som vil investere i norske selskaper.

I likhet med eToro er Nordnet godkjent av Finanstilsynet, og du kan trygt kjøpe eller selge aksjer der. Hos Nordnet får du tilgang på enda flere muligheter og funksjoner enn hos eToro, men du må til gjengjeld betale kurtasje. Dette slipper du hos eToro.

Nordnet er med andre ord passende for deg som ønsker å sette i gang med aksjer for dummies. Samtidig er plattformen også velegnet for de som har behov for flere funksjoner og verktøy.

Aksjer for dummies: Våre beste tips for vellykket aksjehandel 

Kjøp og salg av aksjer kan være en forvirrende prosess om du ikke har gjort det før. Det er imidlertid ikke så vanskelig å sette i gang dersom du bare velger en brukervennlig plattform.

Samtidig er det enkelte tips som kan gjøre prosessen litt enklere for deg. Følger du disse tipsene, økter også sjansen for at investeringen din blir vellykket.

1. Valg av aksjer for dummies

Dersom du er ny innen aksjehandel kan det kanskje være fristende å kjøpe aksjer basert på de feile kriteriene. Liker du for eksempel Coca-Cola, kan det være fristende å kjøpe aksjer i nettopp dette selskapet.

Et av våre beste tips til deg er å ikke kjøpe aksjer bare for å kjøpe de. Sett deg heller inn i de ulike selskapene du vurderer å investere i. Hva slags framtidsutsikter har selskapet? Er det god grunn til å forvente vekst?

Dersom du føler deg litt grønn på området, finnes det heldigvis hjelp å få. Du kan som sagt dra nytte av social trading der du kopierer andre investorer. Det er også mulig å få hjelp av aksjeforvaltere. Dette er investorer som investerer i aksjer for deg.

2. Ha tålmodighet

Har du ikke handlet aksjer før har du kanskje en forventning om å tjene raske penger på investeringene dine. Denne tanken er imidlertid lurt å legge fra seg, da aksjer sjeldent gir god avkastning på dager eller uker.

Når man skal spare penger i aksjer er det tvert imot lurt å ha en lengre tidshorisont for sparingen – gjerne på fem år eller mer. Ifølge de fleste eksperter er kortsiktige investeringer veldig risikable, og du kan fort tape mye penger.

3. Selg og kjøp aksjer til rett tid

Det er som regel lurt å investere i aksjer i selskaper med kursfall, heller enn i selskaper som raskt har steget mye i verdi. Husk at den potensielle fallhøyden er stor om du investerer penger i et selskap som allerede har vokst mye den siste tiden.

Det er nemlig ingen selvfølge at selskapets vekst fortsetter. Skulle trenden snu kan du tape mye penger. Kjøp heller når kursen er på «bunn», i selskaper du har tro på. 

Salg av aksjer er naturligvis best å gjennomføre når aksjekursen har hatt en brå kursoppgang. Det kan være vanskelig å vite hvorvidt du bør vente i håp om at aksjen skal stige ytterligere, eller om du skal selge med en gang. 

Vent imidlertid ikke for lenge, for da kan kursen synke igjen.

Investere i aksjer for dummies

I vår guide for aksjer for dummies har vi forklart deg det mest grunnleggende om hva aksjer er, hva du bør tenke på og hvordan du setter i gang. Det er gode grunner til å sette seg inn i temaet, spesielt om du er ute etter en langsiktig form for sparing.

Det er en viss risiko involvert, da du kan tape penger om aksjekursen synker. Dette skjer gjerne når selskapet har en dårlig periode. Samtidig kan du oppnå god avkastning over tid, og det er ikke uvanlig at man tjener mer på å spare i aksjer enn på bankkonto.

Ved å benytte deg av hjelpemidler som social trading og aksjeforvaltere, kan du enkelt sette i gang med aksjehandel uten å ha mye forkunnskap om temaet.